We hebben vandaag voor jullie 4 opdrachten klaar staan. Dit in het thema dieren en lentekriebels. Je kan zelf kiezen welke je graag wilt uitvoeren. Heb je een opdracht goed uitgevoerd, dan verdien je een stukje van de puzzelrups. De bedoeling is om je eigen rups in elkaar te puzzelen. Dit kan je doen door deze rups zelf te tekenen of deze af te printen en uit te knippen.

Delen jullie een fotootje van hoe de opdrachten verlopen?

Veel plezier!

Tine & Babette

Opdracht 1: Het doppenspel:

Verzamel alle bloemblaadjes door de verschillende stapjes van het spel uit te voeren.

Benodigdheden:

 • Doppen, kroonkurken, bekers of andere voorwerpen in de basiskleuren: blauw, rood, geel en groen.

Tip: Als je de gekleurde kaarten zou gebruiken (zie stap 5), dan verzamel je best 10 voorwerpen van dezelfde kleur. Het is niet zo erg als je er niet zo veel vind, je kan de opdracht ook met minder materialen uitvoeren 🙂

 • Blanco of gekleurde kaarten fruit
 • Blanco of patroonkaarten lieveheersbeestje, rups en bloem
 • Instructiefilmpje: speluitleg, stappenplan tekenen

Extra:

1) Materialen klaarnemen

Ga op zoek naar verschillende gekleurde doppen of kroonkurken in huis. Heb je geen doppen of kroonkurken in huis, geen nood, je kan ook gekleurde bekers, potloden of andere kleine voorwerpen in de basiskleuren gebruiken. Blauw, rood, geel en groen zijn de kleuren die je nodig hebt.

2) Verhaal ‘rupsje nooit genoeg’ Bekijk het verhaal van Rupsje nooitgenoeg.

Welke soorten fruit eet de rups op? Welke kleur heeft dit fruit? Eten jullie ook graag fruit?

3) Materialen sorteren per kleur

Leg alle materialen volgens de kleuren van het fruit. Alle rode materialen bij elkaar, alle gele materialen bij elkaar, alle groene materialen bij elkaar en alle blauwe materialen bij elkaar. Probeer hierbij de kleuren te benoemen.

Laat je helpen door onze gekleurde fruitkaarten of maak het wat moeilijker met de blanco fruitkaarten.

Tip: Als je tegels in je huis hebt liggen kan je op iedere tegel een bepaalde kleur leggen. Bijvoorbeeld op de ene tegel de rode voorwerpen en op de andere tegel de gele voorwerpen.

Indien je niet kan afdrukken of gee ntegels hebt maar misschien wel gekleurd papier, kan je de materialen ook op die papieren leggen. Bijvoorbeeld de rode materialen op het rode blad.

4) Patroonkaarten tekenen of afdrukken

Bekijk de patroonkaarten van het lieveheersbeestje, de rups en de bloem. Je kan de blanco versies aanklikken en afdrukken. De gekleurde versies kan je ook afdrukken of enkel bekijken.

Indien je de blanco versie van het lieveheersbeestje, de rups en de bloem niet kan afdrukken kan je deze zelf tekenen.

5) Patroonkaarten kleur geven met de materialen

Neem één patroonkaart van bijvoorbeeld de rups. Leg de doppen of andere materialen op de juiste plaats? Bijvoorbeeld leg de rode dop op de rode bol van de rups. De bedoeling is om heel de rups vol te leggen met de gekleurde voorwerpen. Kijk goed welke kleur je nodig hebt.

6) Foto nemen en delen op ‘Villa Odisee’

Vergeet geen foto’s te nemen van je resultaat. Post dit als reactie op ‘Villa Odisee’. We zijn wel benieuwd naar welke materialen jij kon verzamelen.

Extra

Opdracht 2: Dans je mee?

Benodigdheden:

Deze activiteit kan samen met ouders, broers, zussen, … of alleen uitgevoerd worden. In beide gevallen bekijk je het filmpje en volg je de instructies.

We beginnen eerst met een opwarming. Hierbij volg je eerst de gegeven bewegingen die je ziet. Nadien zullen er prenten getoond worden. Kan jij danspassen verzinnen door met je hoofd, armen, voeten, neus, … te dansen. Vraag aan je kind welke lichaamsdelen hij/zij nog kan bedenken om mee te dansen.

Na de opwarming volgt er een dansspel. Leg alle dansprenten met de tekening naar beneden op de grond. Neem een prent. Welke beweging staat erop? Iedereen probeert deze dansprent te imiteren. Leg de prent terug omgedraaid op grond. De volgende is aan de beurt. MAAR LET OP! Welke beweging deden we als eerst (eerste dansprent)? Dans nu uit je hoofd de danspas die je bij de vorige dansprent hebt gedaan en vervolgens de nieuwe danspas. Zo probeer je doorheen heel het spel alle passen in de juiste volgorde te onthouden en te dansen. Op het einde bekom je een dans dat je kan voorstellen aan het gezin op het einde van de dag.

Maak een filmpje of post een reactie van je kind op deze activiteit!

Opdracht 3: Een kunstwerk van natuurlijk materiaal

Benodigdheden:

 • Lijm,
 • A3 of A4 papier,
 • spiegel,
 • natuurlijke materialen

Intro

Deze activiteit is zowel geschikt om samen als alleen uit te voeren.

Voordat we aan de activiteit beginnen gaan we op zoek naar natuurlijke materialen. We gaan op zoek naar takjes, bladeren, steentjes, veren, … Laat de kleuters dit zelf zoeken in de tuin, ga samen de straat op of maak een wandeling door het park of het bos. Benoem alle materialen die je vindt. Nadien sorteer je alle materialen. Zo leg je alle takjes bij elkaar, alle steentjes bij elkaar, … zodat je een mooi overzicht krijgt van de gevonden materialen.

Kunstwerk maken

Neem je spiegel erbij of ga voor de spiegel staan. Bekijk je gezicht. Wat staat er allemaal op je gezicht? Heb jij een grote of een kleine neus? Hoe zien je ogen eruit? Wat hebben we nog allemaal? Ziet jouw gezicht er hetzelfde uit als mijn gezicht, wat is er verschillend? Stel deze vragen aan je kleuter.

Probeer je gezicht na te maken met de natuurlijke materialen die je vond. Lijm ze vast op het blad papier. Wat moet jij nog maken? Oh je neus, hoe zag die er weer uit? Welk materiaal ga je daarvoor gebruiken? Wat zou je daar nog voor kunnen gebruiken? Is je gezicht al klaar, wat mist er nog?

Neem een foto van je kunstwerk en deel deze met ons!

Extra:

Leg alle gemaakte kunstwerken op de tafel. Laat andere gezinsleden raden van wie het gemaakte kunstwerk is

Opdracht 4: Mijn dierennest:

Benodigdheden:

 • Dekens/doeken (minstens 2)
 • 2 (hand)doeken
 • Instructiefilmpje
 • Tafel of stoelen
 • Kussen(s), knuffel(s)

Extra:

1) Bewegen met doeken

Neem twee doeken of handdoeken klaar. Zet het filmpje op van Biba en Loeba. Beweeg samen met hen met je doeken. Zwaaien met een doekje.

Biba en Loeba bewegen omhoog en omlaag, draaien met hun doekje, slingeren het achter en voor hun lichaam, onder de benen, zwaaien het doekje boven hun hoofd, maken snelle en trage bewegingen met het doekje. Kan jij dit ook? Dat wil ik wel eens zien, maak gerust foto’s of filmpjes van je kind wanneer hij/zij aan het bewegen is met de doeken. Dit kan je reageren op onze activiteiten

2) Dierennest maken

Zoek een tafel in huis en maak deze leeg. Leg hier verschillende dekens en/of lakens over zodat je een gezellig hoekje maakt. Je kan ook verschillende stoelen gebruiken en deze in een cirkel zetten.

De bedoeling is om een kamp te maken met dekens en/of lakens. Hierna kan je zelf in je dierennest kruipen. Je kan het kamp nog gezelliger maken met kussens, lichtjes, knuffels… Laat je ouder(s) gerust een foto nemen van je prachtige dierennest en reageer dit op onze activiteiten. Zo kunnen wij meegenieten van jullie gezellige hoekje.

3) Bewegen met je ouder: Sherborne

Oefening 1: wiegen tussen de benen van de ouder

Oefening 2: rollen in een deken

Oefening 3: schuiven over de grond

Oefening 4: wiegen in het deken

Oefening 5: deken opplooien

4) Bed opmaken en relaxatie, slaapwel!

Maak samen met je ouder(s), broer of zus je eigen bed mooi. Leg het deken goed, leg je kussen op zijn plaats. Het is bijna tijd om te gaan slapen, maar eerst onze knuffel in slaap wiegen.

Relaxatieoefening:

1) Leg je in je bed op je rug. Je neemt je knuffel of een doekje en legt dit op je buik.

2) Adem langzaam in en maak je buik bol zodat je knuffel omhoog komt.

3) Adem langzaam uit en laat je buik weer zakken zodat je knuffel omlaag komt.

4) Wieg je knuffel zo zachtjes in slaap.