Hallo vrienden van Frieda,

In het kader van “De week van de opvoeding” voorzien we  twee knutselactiviteiten.

Ontdek samen met je kind zijn (en jouw eigen) creativiteit en maak er een gezellig moment van.

Enkele tips bij het begeleiden:

 • Door zonder veel woorden gewoon mee te doen, stimuleer je je kind onbewust door veiligheid te bieden en krijgt het de kans op ontdekking te gaan met materialen en technieken.
 • Vermijd zo veel mogelijk het woordje “mooi” dat remt het creatief proces af en legt de lat op bepaalde punten waar het kind later een drempel kan ervaren. Verwoord eerder wat je kind aan het ontdekken is: het kleurgebruik, de techniek, de handelingen die hij/zij uitvoert, de keuzes van afwerking, …
 • Wees verwonderd over de verschillende stappen die je kind zet tijdens de activiteit en let daarbij vooral op de lichaamstaal:
  • zie je angst, doe dan mee en geef ruimte aan die verlegenheid om eraan te beginnen: Samen staan we sterker.
  • zie je frustratie, vraag waar je kind hulp nodig heeft zonder het uit handen te nemen.
  • is er veel plezier, laat die stap dan wat langer duren (je hoeft niet persé naar het eindresultaat toe te werken).

Have fun!

In samenwerking met

Voor de krabbelaars (vanaf 2 jaar)

Het “krijtgevecht” zorgt voor energie-ontlading en is geschikt voor elke leeftijd.

De vouw-verwerking nadien is voor de 2-jarigen al wat moeilijker en eerder voor oudere kinderen maar andere opties met het eindvel zijn ook mogelijk:

 • Gebruik het als inpakpapier
 • Gebruik het als achtergrond voor een tekening: misschien komen er leuke mannetjes, gebouwen of monsters uit de krabbels?
 • Indien de achterkant nog wit is, kan je het blad verknippen en gebruiken voor briefpapier of een kaartjes om te versturen.

De mogelijkheden zijn oneindig. Het plezier zit hem vooral in het veroveren van het witte blad in jouw kleur … Game on!

Ben je nog op zoek naar leuke peuter-activiteiten? Bekijk dan zeker bij onze knutselpakketjes de peuter-beleef-doos met 3 soorten materiaal voor extra uitdaging en ontdekking voor de kleinsten.

Voor de knutselaars (vanaf 5 jaar)

Rollen en creëren: eenmaal je de techniek in de vingers hebt, maak je de mooiste diertjes of andere creaties afhankelijk van je eigen mogelijkheden en fantasie.

OPGELET: Indien je het papier te stevig tot koker rolt, dan wordt het rollen van de cirkels een uitdaging voor de spierkracht maar niet onmogelijk.

TIP: Voor het samenstellen van de onderdelen (in stap 2) heb je misschien een ondergrond ‘papier of karton) en wat sterkere lijm nodig. Wij gebruiken houtlijm omdat daar minder water in verwerkt is dan een “knutsel-” of papierlijm en dus een sterkere kleefkracht heeft.

Ben je nog op zoek naar extra ideeën voor creatieve momenten? Bekijk dan zeker onze knutselpakketjes. Wij bieden pakketjes op verschillende niveau’s: van vaste eindresultaten tot eigen fantasie en uitwerking. Allemaal met een stap-voor-stap-handleiding.