Verhaal beluisteren

Luister eerst naar het digitaal prentenboek van het verhaal ‘Bang mannetje’. Op het einde van het filmfragment worden ook enkele vragen gesteld … kan jij ze allemaal beantwoorden?

Opdracht 1: Een spin maken

Zoals jullie in het boek hebben gezien, komt bang mannetje ook een spin tegen tijdens zijn zoektocht naar de toverboom! Ga jij samen met mij een spin maken? Kijk goed hoe ik de spin maak en dan kan je die ook maken!

  • Tip voor ouders: je laat je kind best eerst het filmpje bekijken en nadien herbekijken zodat je kind goed mee kan doen met mij. Als je kind het filmpje herbekijkt is het gemakkelijk om het filmpje soms eens op pauze te doen. Zo heeft je kind genoeg tijd om mee te doen.
  • Benodigdheden voor de spin: gekleurd papier naar keuze, wit papier en een zwarte stift (indien je geen wiebeloogjes hebt) , wiebeloogjes, twee verschillende groottes cirkels, een potlood, een schaar en lijm.

Opdracht 2: Een spinnenweb maken voor je spin

Dit is het spinnenweb dat wij gemaakt hebben. Op de eerste foto kan je zien welke blokken je eerst moet leggen en welke daarna. Als je klaar bent met je spinnenweb kan je je spin een plekje geven op het spinnenweb.

Andere ideeën:

Als je geen blokken hebt kan je misschien een ander spinnenweb maken? Kijk maar eens wat je thuis liggen hebt. Wees creatief! Hier zijn nog enkele voorbeelden ter inspiratie.

Extra

In dit filmpje kan je zien hoe een spin zijn spinnenweb maakt.

Opdracht 3: Ken jij dit versje?

Opdracht 4: Op zoek naar de toverboom in het wilde woeste woud – Naar buiten!

Het Bang mannetje moet het wilde woeste woud door op zoek naar de toverboom. Zoals je in het filmpje kon zien ben ik ook gaan wandelen. Voor dat ik begon met wandelen heeft mijn mama mij een blinddoek aangedaan. Zo kon ik niet goed weten waar ik naartoe aan het stappen was. en plots moest ik de weg zelf terug naar huis vinden!

Tip voor de ouders:  Je moet hiervoor niet ver van huis gaan. Je kleuter zal het alvast heel spannend vinden met de blinddoek en ook  het leuk vinden om de weg naar huis terug te vinden.

Extra: Neem een stuk krijt mee en teken onderweg enkele dingen op de stoep. Geef je kleuter duidelijke instructies van wat hij precies moet zoeken. Op de weg terug moet je kleuter al je tekeningen terugvinden. Je kan hen hiervan een foto laten nemen en dan kunnen ze thuis nog eens kijken wat ze precies allemaal gevonden hebben. Je zou dit ook met de buren kunnen afspreken waarbij die op voorhand gaan tekenen en dan kunnen jullie later op de dag gaan zoeken.

Blijf je liever binnen?

Dan kan je zelf de toverboom in huis verstoppen. De toverboom hoeft geen echte boom te zijn maar kan een simpel voorwerp zijn zoals een zakdoek, wc-rol, stift, … Je verstopt deze in huis terwijl je kind niet kijkt. Vergeet niet op voorhand het voorwerp aan je kind te laten zien zodat hij wel weet waar hij naar zoekt. Je kan ook eventueel je kind eventjes in een kamer laten wachten terwijl je het gaat verstoppen. Het is de bedoeling dat het kind het voorwerp gaat zoeken. Om te helpen kan je de woorden warm en koud gebruiken. Warm als hij of zij zich dicht tegen het voorwerp bevindt en koud als hij of zij zich ver weg van het voorwerp bevindt.

Opdracht 5: Voor echte heksen …

Als het mooi weer is kan je met je kind(eren) de natuur in trekken op zoek naar materialen voor in de heksensoep. Stop alles in een grote speelkom, voeg er water aan toe zodat het echt een soep wordt en geniet mee van het spel.

Tip: Zorg er misschien wel voor dat jullie slechte kleren aan hebben want een heksensoep maken kan er nogal vuil aan toe gaan (afhankelijk van de ingrediënten).

Extra: Tijdens het maken kan je ook het heksenlied beluisteren … bedenken jullie zelf bewegingen?